+36 53 505 041 info@cegledikultura.hu
Mikor:
2018-09-07 @ 17:00 – 2018-09-29 @ 12:00
2018-09-07T17:00:00+02:00
2018-09-29T12:00:00+02:00
Hol:
Ceglédi Galéria
Kossuth tér 5/a
Költség:
Ingyenes

CAMERA OBSCURA – kiállítás Dr. Leitner József nyugalmazott egyetemi docens fényképezőgép gyűjteményéből.
(Camera obscura = lyukkamera – a fényképezőgép, a laterna magica és a vetítőgép őse.)

Megnyitó ünnepség: 2018. szeptember 7-én pénteken 17.00 órakor
A kiállítás megnyitja: Kisfaludi István fotóriporter

A tárlat – mely ingyenesen megtekinthető – szeptember 29-ig tart nyitva.
Rendkívüli nyitva tartás szeptember 8-án, szombaton a Tudományok Éjszakáján (08.00-12.00 és 17.00-21.00 óráig).

Tárlatvezetésre és kihelyezett fizika órára várjuk a csoportokat.
——————————
Dr. Leitner József nyugalmazott egyetemi docens neve elsősorban a sport révén vált ismertté, s bár betöltve a nyolcvanadik életévét számos más dologgal foglalkozik ma már, mégis minden beszélgetésbe valahogy „beleszövődik” egy-egy kedves emléke: hol a medence partjáról, máskor a jakartai súlyemelő világbajnokságról, vagy éppen egy hat országot és 6000 kilométert átszelő motoros túráról mesél.

Sport pályafutása a ceglédi Bem iskolában kezdődött, ahol 14 évig tanított testnevelést. Ezután a budapesti Központi Sportiskola szakágvezetőjeként dolgozott, majd szülővárosának, az esztergomi Tanítóképző Főiskolának a tanszékvezetője lett. A magyar női súlyemelő-válogatott szövetségi kapitányaként 41 világcsúcsot hódított el tanítványaival, akikkel bejárta világot.
Az 1986-ban alakult Magyar Diáksport Szövetség szakmai vezetője, később főtitkára volt. Páratlan pályafutás, mely két évtizeddel ezelőtt visszakanyarodott az Alföld szívébe. Mint mondja, Cegléden volt az összes barátja, ezért vállalta az ingázást Esztergom és új otthona, Csemő között.

Ha valaki meglátogatja a tanár urat, az első „állomás” – „fűszerezve” némi sportrelikviával – a mára 460 darabos gyűjteménnyé duzzadt képrögzítő eszközökből álló kollekciója. Ennek egy részét hamarosan bemutatja a nagyközönségnek is a Ceglédi Galériában szeptember 7-én nyíló kiállításán.

A gyűjtemény története nyolc évvel ezelőtt kezdődött, s leginkább ajándékokkal gyarapodik, bár nem ritka, hogy maga is vásárol patinás darabokat. Legutóbb Dr. Farkas Pál gyógyszerész lepte meg öt géppel. Csemői magán múzeumának polcain a „doboz kamerák királyaként” emlegetett ZEISS IKON fényképezőgép éppúgy megtalálható, mint a XX. század elején napvilágot látott RODENSTOCK PERISCOP fényképezőgép.

A Ceglédi Galériába két különleges installáció is készül.
Bemutatásra kerül egy, a gyűjtővel egyidős, 1938-as gyönyörű szép Jawa Special motort, mely Dr. Leitner József egykori Jawa motorgyűjteményének egyik darabja.
A motor mellett álló „fiatalember” korabeli bőrkabátot, sapkát és motoros szemüveget visel, nyakában pedig egy fényképezőgép látható majd.

Egy másik installáció a periszkóp használatát mutatja be, melyet a haditechnika mellett számos más területen is alkalmaznak.