+36 53 505 041 info@cegledikultura.hu
Oct
11
Ízek és illatok a paraszti konyhából - néprajzi kiállítás
A mintegy 200 darab tárgyat felvonultató kiállítás színes keresztmetszetet ad számunkra a 70-140 évvel ezelőtti táplálkozáskultúránkról. A tárlat központi témája a mezővárosi, paraszti, paraszt-polgári konyha alapanyagai, azok feldolgozása, tárolása és elkészítési metódusai. "A kiállításon egy enteriőrben a paraszti ház keresztmetszetét láthatjuk, melyben a pince, a kamra és a padlás terébe nyerünk bepillantást, ahol a tárolás eszközei és módjai jelennek meg, valamint tematikus egységekre tagolva a nyersanyagok feldolgozását, tartósítását, tárolását, elkészítését. A felosztásban a négy évszakot és a hozzájuk társítható alapanyagokat kívánom bemutatni. Tavasz: tejfeldolgozás, mint a böjti ételek egyik jellegzetes alapanyaga; nyár: gabona feldolgozás, kenyérsütés; ősz: tartósítás, lekvár főzés, gyümölcsök, zöldségek tartósítása; tél: a hús feldolgozása, tartósítása. Ezek a tematikus egységek enteriőrökben, figurális jelenettel ábrázolva kerülnek bemutatásra, melyek segítik a befogadók számára a könnyebb értelmezést és beleélést. A kiállítás bevezető szakaszában a tüzelőberendezések változásával hozott edények sokfélesége kerül bemutatásra, melyek jól szemléltetik ételeink állagának és minőségének is változását. Az enteriőrökben bemutatásra kerülő nyersanyag feldolgozáshoz kötődő fűszerek és ízesítőanyagok története mellett a látogató meg is szagolhatja a hagyományosan magyarnak mondható fűszereket. A kiállítás zárásaként terített asztalokat láthat az érdeklődő, melyeket egymás mellé helyezve nemcsak a kor divatja, hanem az anyagi helyzet is jól leolvasható. A galéria vitrinjeiben olyan tárgyak kerülnek elhelyezésre, melyek egy-egy speciálisabb étel elkészítéséhez szükségesek, így például a „csigacsinálók”, a derelyevágók, a kuglófsütők, tésztaszaggatók, vagy az ital fogyasztásához köthetők: boros és pálinkás edények (cserépből és fából)."- Zakar József

A mintegy 200 darab tárgyat felvonultató kiállítás színes keresztmetszetet ad számunkra a 70-140 évvel ezelőtti táplálkozáskultúránkról.

A tárlat központi témája a mezővárosi, paraszti, paraszt-polgári konyha alapanyagai, azok feldolgozása, tárolása és elkészítési metódusai.

“A kiállításon egy enteriőrben a paraszti ház keresztmetszetét láthatjuk, melyben a pince, a kamra és a padlás terébe nyerünk bepillantást, ahol a tárolás eszközei és módjai jelennek meg, valamint tematikus egységekre tagolva a nyersanyagok feldolgozását, tartósítását, tárolását, elkészítését. A felosztásban a négy évszakot és a hozzájuk társítható alapanyagokat kívánom bemutatni. Tavasz: tejfeldolgozás, mint a böjti ételek egyik jellegzetes alapanyaga; nyár: gabona feldolgozás, kenyérsütés; ősz: tartósítás, lekvár főzés, gyümölcsök, zöldségek tartósítása; tél: a hús feldolgozása, tartósítása. Ezek a tematikus egységek enteriőrökben, figurális jelenettel ábrázolva kerülnek bemutatásra, melyek segítik a befogadók számára a könnyebb értelmezést és beleélést.

A kiállítás bevezető szakaszában a tüzelőberendezések változásával hozott edények sokfélesége kerül bemutatásra, melyek jól szemléltetik ételeink állagának és minőségének is változását. Az enteriőrökben bemutatásra kerülő nyersanyag feldolgozáshoz kötődő fűszerek és ízesítőanyagok története mellett a látogató meg is szagolhatja a hagyományosan magyarnak mondható fűszereket.
A kiállítás zárásaként terített asztalokat láthat az érdeklődő, melyeket egymás mellé helyezve nemcsak a kor divatja, hanem az anyagi helyzet is jól leolvasható.
A galéria vitrinjeiben olyan tárgyak kerülnek elhelyezésre, melyek egy-egy speciálisabb étel elkészítéséhez szükségesek, így például a „csigacsinálók”, a derelyevágók, a kuglófsütők, tésztaszaggatók, vagy az ital fogyasztásához köthetők: boros és pálinkás edények (cserépből és fából).”- Zakar József

TÁJÉKOZTATÓ

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése érdekében hozott 46/2020. (III. 16.) kormányrendelet értelmében 2020. március 17-től tilos a mozik, a közgyűjtemények, a közművelődési intézmények és közösségi színterek látogatása, ezért a Kossuth Művelődési Központ / Tourinform Cegléd ajtaját zárva találják, csak munkatársaink léphetnek be az épületbe.

Az elhalasztott előadásaink új időpontról a rendelkezés feloldásakor, a veszélyhelyzet elmúltával értesítjük Önöket. Ekkor eldönthetik, elfogadják-e az előadás pótlására megadott időpontot, vagy a jegy árának visszafizetését kérik.

Addig is a szíves türelmüket kérjük!

Telefonon és e-mailben elérnek bennünket:

  • KMK - iroda: +36 53 505 041; info@cegledikultura.hu
  • Tourinform Cegléd: +36 53 500 285; tourinform1@cegledikultura.hu