+36 53 505 041 info@cegledikultura.hu
Mikor:
2019-10-11 @ 17:00 – 2019-11-15 @ 18:00
2019-10-11T17:00:00+02:00
2019-11-15T18:00:00+01:00
Hol:
Ceglédi Galéria
Költség:
Ingyenes

A mintegy 200 darab tárgyat felvonultató kiállítás színes keresztmetszetet ad számunkra a 70-140 évvel ezelőtti táplálkozáskultúránkról.

A tárlat központi témája a mezővárosi, paraszti, paraszt-polgári konyha alapanyagai, azok feldolgozása, tárolása és elkészítési metódusai.

“A kiállításon egy enteriőrben a paraszti ház keresztmetszetét láthatjuk, melyben a pince, a kamra és a padlás terébe nyerünk bepillantást, ahol a tárolás eszközei és módjai jelennek meg, valamint tematikus egységekre tagolva a nyersanyagok feldolgozását, tartósítását, tárolását, elkészítését. A felosztásban a négy évszakot és a hozzájuk társítható alapanyagokat kívánom bemutatni. Tavasz: tejfeldolgozás, mint a böjti ételek egyik jellegzetes alapanyaga; nyár: gabona feldolgozás, kenyérsütés; ősz: tartósítás, lekvár főzés, gyümölcsök, zöldségek tartósítása; tél: a hús feldolgozása, tartósítása. Ezek a tematikus egységek enteriőrökben, figurális jelenettel ábrázolva kerülnek bemutatásra, melyek segítik a befogadók számára a könnyebb értelmezést és beleélést.

A kiállítás bevezető szakaszában a tüzelőberendezések változásával hozott edények sokfélesége kerül bemutatásra, melyek jól szemléltetik ételeink állagának és minőségének is változását. Az enteriőrökben bemutatásra kerülő nyersanyag feldolgozáshoz kötődő fűszerek és ízesítőanyagok története mellett a látogató meg is szagolhatja a hagyományosan magyarnak mondható fűszereket.
A kiállítás zárásaként terített asztalokat láthat az érdeklődő, melyeket egymás mellé helyezve nemcsak a kor divatja, hanem az anyagi helyzet is jól leolvasható.
A galéria vitrinjeiben olyan tárgyak kerülnek elhelyezésre, melyek egy-egy speciálisabb étel elkészítéséhez szükségesek, így például a „csigacsinálók”, a derelyevágók, a kuglófsütők, tésztaszaggatók, vagy az ital fogyasztásához köthetők: boros és pálinkás edények (cserépből és fából).”- Zakar József