+36 53 505 041 info@cegledikultura.hu

Idén ünnepeljük a 1848-as események 170. évfordulóját. Az akkori történések és különösen Kossuth Lajos toborzó beszéde nagy hatással volt városunkra, amely a mai napig is érezhető, emiatt is büszkén nevezhetjük magunkat Kossuth városának.

A ceglédi Kossuth kultusz hagyománya 2014-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére is. A Kossuth-i hagyományok előtt tisztelegve és azokat éltetve 1996- ban a városi szervező bizottság létrehozta a Kossuth Toborzó Ünnepélyt. A rendezvényt egy különleges, egyedi hangulat övezi. Ebben a pár napban minden Kossuthról, a reformkori élet felelevenítéséről szól. A város egyik gyöngyszeme – a macskaköves Eötvös tér – átalakul a gyermektoborzó helyszínévé, ahol drámapedagógusok korhű ruhában segítenek elsajátítani a legkisebbeknek a huszár élet csínját-bínját.  A katonai tábor hangulatáról pedig hagyományőrző gyalogosok tüzérek és huszárok gondoskodnak. Kipróbálhatják az ólomöntés, faesztergálás mesterségét is és tábori kovácsműhelyben tevékenykedhetnek.

A fesztivál másik különleges eleme a hagyományőrző felvonulás, ahol reformkori öltözetben járjuk be azt az útvonalat, amit egykoron Kossuth is. Egy nagyszerű imitátornak köszönhetően Kossuth maga is megelevenedik és felidézzük a híres ceglédi beszédét, aki „beköltözik” a Kossuth Múzeumba, ahol autentikus környezetben teszi fel kérdéseit a Huszárkalandtúra játékban résztvevőknek. A hagyományőrzés a fesztivál zenei vonalát is átfonja. Ebben az évben is olyan nagyszerű zenekarokat, előadókat hívtunk, akik rengeteg nívós elismeréssel büszkélkedhetnek és természetesen egytől-egyig élőben zenélnek majd. Többek között fellép a Sárik Péter Trió, a Bagossy Brothers Company, a Ghymes, a Cimbaliband, Ferenczi György és a Rackajam, a Kerekes Band, a Bohemian Betyars és a Kolompos.

Az idei év egyik újdonsága, hogy megnyílik a „Kossuth trafik”, ahol árusítunk majd többek között a rendezvény logójával ellátottot fakardot és Kossuth szakállápoló készletet, valamint a Kossuth APÁnk fesztivál nedűt, amit – ha ma is élne – biztosan örömmel fogyasztana Kossuth Lajos is a sikeres toborzó körútja után.

A Kossuth Múzeummal együttműködve “Iratok 48-bòl” kiállítást, “48-as családok” kerekasztal beszélgetést és Kossuth emlékhely túrát is szervezünk. A „Múzeum a fesztiválon” kiállítói sátorban Kossuth emléktárgyakkal találkozhatnak a kilátogatók. Idén egy szabadtéri kiállítást is nyitunk a  “Turini arcok” címmel. A George Pal Filmszínház szombaton az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltàn című filmek segítségével repít minket vissza a reformkorba.

Büszkék vagyunk rá, hogy színvonalának és egyediségének köszönhetően a Magyar Fesztivál Szövetség tagjai közé választották városunk hagyományőrző rendezvényét.

Ha Önök is szeretnének belekóstolni a reformkor világába, akkor szeretettel várjuk Önöket egy kis múltidézésre szeptember 20-22-között a Kossuth Toborzó Ünnepélyre és Huszárfesztiválra!

TÁJÉKOZTATÓ

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése érdekében hozott 46/2020. (III. 16.) kormányrendelet értelmében 2020. március 17-től tilos a mozik, a közgyűjtemények, a közművelődési intézmények és közösségi színterek látogatása, ezért a Kossuth Művelődési Központ / Tourinform Cegléd ajtaját zárva találják, csak munkatársaink léphetnek be az épületbe.

Az elhalasztott előadásaink új időpontról a rendelkezés feloldásakor, a veszélyhelyzet elmúltával értesítjük Önöket. Ekkor eldönthetik, elfogadják-e az előadás pótlására megadott időpontot, vagy a jegy árának visszafizetését kérik.

Addig is a szíves türelmüket kérjük!

Telefonon és e-mailben elérnek bennünket:

  • KMK - iroda: +36 53 505 041; info@cegledikultura.hu
  • Tourinform Cegléd: +36 53 500 285; tourinform1@cegledikultura.hu
Share This

Kövess minket

Share this post with your friends!