+36 53 505 041 info@cegledikultura.hu

Bakancslista Utazási Klub – Utazás a kerámiák világában

Bakancslista utazási klub
Utazás a kerámiák világában
Időpont: 2020. október 29. (csütörtök) 18.00
Helyszín: Ceglédi Kaszinó (Felház utca 62.)
Klubunk következő előadója Zakar József művésztanár, aki kínában szerzett élményeiről számol be.
Ízelítőként az alábbiakat írta az előadásról:
“2019. október 14-25 közötti időszakban lehetőségem volt részt venni egy nemzetközi kerámiarendezvényen Kínában, Jingdezhen-ben. Az ott szerzett tapasztalataimról tartok beszámolót a Bakancslista programsorozat kereteiben.
A 2 000 000 lelket számláló település évezredek óta a kerámiakészítésből él, sőt a kínai kerámia meghatározó központja. Kanonizált edénytípusaival és motívumaival mind a mai napig irányadója a kínai kerámiának. Nagyon tanulságos a tradicionális és a „modern” szemlélettel készített kerámiatárgyak összevetése.
Vajon mi változott az évszázadok alatt és mi az, ami örökérvényű? Elbarangolunk a mai napig is aktív Jingdezhen-i Császári Porcelánkészítő Manufaktúra falai közé. Láthatjuk, hogy hogyan készült és készül ma a porcelán, vagy a kőcserép, hogy mivel és hogyan festik a mindenki számára lenyűgöző kék és a titokzatos jáde árnyalatait az edények felületére.
Az előadáson kiderül, mit nevezünk ökörvér, vagy szeladon máznak és mi kell ahhoz, hogy jellegzetes színei előjöjjenek a lángok közül. Bekukkantunk a manufaktúra valamikori szentélyébe is, ahol ma is aktív spirituális élet zajlik a kerámiával és porcelánnal foglalkozók körében.
Tartsanak velem a kerámia földjén, a porcelánkészítés bölcsőjében tett utazásom élményeinek felelevenítése során!”
Ingyenes rendezvény!
 • 00

  Nap

 • 00

  óra

 • 00

  perc

 • 00

  másodperc

dátum

2020.10.29.

időpont

18:00

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük