+36 53 505 041 info@cegledikultura.hu

Ünnepi Íz-Lelő – Hegedűs Ágotával

Karácsonyi fatörzs
“Bouche Noel”
francia recept

Hozzávalók

1 db készen vásárolt piskótatekercs (400g kb.) – vagy 4 db tojásból vizes piskótalap
4 tojássárgája
100g porcukor
10g vaníliás cukor
250g vaj vagy margarin
100g étcsokoládé
50g durvára vágott mogyoró
1 db narancs
2-3 evőkanál rum
50g mazsola
80g pikáns lekvár

Elkészítés

A piskótatekercset – óvatosan, hogy el ne törjön – kiterítjük,  vékonyan megkenjük lekvárral (ha túl sűrű, likőrrel higítjuk).
A cukrot habosra keverjük a tojássárgákkal, göz fölött állandóan keverve besűrítjük, hagyjuk kihűlni. A vajat ugyancsak habosra keverjük a vaníliás cukorral, az olvaszott csokoládéval, a narancs reszelt héjával és az átszűrt levével, majd apránként hozzáaddjuk a tojáskrémet, végül a rumot.
A krém kétharmad részét egyenletesen a piskótalapra kenjük, megszórjuk vágott dióval, az előzetesen beáztatott mazsolával és szorosan feltekerjük (a széle alulra kerüljön!). A tekercset bevonjuk a maradék krémmel, villával fatörzsszerűen megcifrázzuk – még csomókat, évgyűrűket is szobrászkodhatunk rá.
Tetszés szerint díszíthetjük: szálkásra vágott mandulával, dióval, mogyoróval,  marcipánfigurákkal, stb…
Legalább fél nappal előbb tanácsos elkészíteni és tálalásig hidegen tartani, hogy szépen tudjuk szeletelni.

Ünnepi Íz-Lelő – Szatmári Gáborral

“Két fázisú”
Pulykahúsos leves

 

Hozzávalók

1kg pulykacomb filé
3 szál répa 
3 szál petrezselyemgyökér
1 fej zeller
1 fej karalábé
1 gerezd fokhagyma

cukor
bors (egész)
fűszerkomény
babérlevél
zsír vagy olaj

Elkészítés

A húsból és a fűszerekből húsleves alaplevet főzünk, majd állni hagyjuk.
A megfőtt húst az alapléből kivéve felkockázzuk és félretesszük.
A zöldségeket jullienre (ejtsd: zsülien) – gyufaszálhoz hasonló hasábokra vágjuk. 
Kevés zsiradék hozzáadásával cukrot karamellizálunk majd ezen elkezdjük párolni a zöldségeket. Először a répát, majd a petrezselyem gyökeret, végül a zellert és a karalábét adjuk hozzá.
Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk az alaplevet és forraljuk.
Amikor a leves felforrt hozzáadjuk a húst. Itt vigyázzunk, ne főzzük sokáig, hiszen a zöldségek és a hús is már teljesen átfőtt.
Ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a fűszerezése a levesnek, ízlés szerint utólag fűszerezhetjük. 

Ünnepi Íz-Lelő – Török Csabával

Vadas
zsemlegombóccal

 

Hozzávalók

1,5 kg sertéscomb
4 szál répa 
4 szál petrezselyemgyökér
1 fej zeller
1 fej karalábé
1 kg liszt
5 tojás
pirított zsemlekocka (4 zsemléből)

cukor
bors (egész)
babérlevél
mustár
tejföl
zsír vagy olaj

Elkészítés

A húst felszeleteljük, megsózzuk, megborsozzuk, majd forró olajban hirtelen kisütjük. Papírszalvétára szedjük, és lecsepegtetjük.
A húsokat ezután egy nagyobb lábasba tesszük. A megtisztított sárgarépát, fehérrépát, felszeletelt vöröshagymát, babérlevelet, egész borsot, ízlés szerint sót, mustárt és az apróra vágott szalonnát a húsra tesszük. Felöntjük kb. 1 liter vízzel, és feltesszük főni. Addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. A közben elfőtt vizet pótoljuk.
A megpuhult húsokat, a babérleveleket és a borsszemeket kiszedjük. A zöldségeket ezután a lével együtt leturmixoljuk. A cukrot olajon karamellizáljuk. Ha a cukor megbarnult, ráöntjük a zöldségturmixot, kicsit összeforraljuk, és elkeverjük benne a lisztet, majd felengedjük a félretett lével, és jól összeforraljuk.
A tejfölhöz hozzáadunk 1 ek. lisztet, összekeverjük, majd a mártáshoz adjuk. Felforraljuk, majd beletesszük a húsokat. Ha szükséges, tovább ízesítjük.
Közben elkészítjük mellé a zsemlegombócot, melyhez a zsemlét felkockázzuk és megpirítjuk. A lisztből és tojásból nokedlitésztát készítünk, és beletesszük a zsemlekockákat, valamint a felaprított petrezselyemzöldet. A masszából gombócokat formázunk, majd forró vízben kifőzzük. A vadas mellett köretként tálaljuk.

 

Ünnepi Íz-Lelő – Szecsődi Péterrel

Provence-i csirkemell

 

Hozzávalók

80 dkg csirkemell
50 dkg kockázott baconszalonna
50 dkg hagyma
3 db paprika
2 db cukkini
6 db gomba

bors
provence-i fűszerkeverék
(rozmaring, bazsalikom, majoránna)

Elkészítés

A baconszalonnát saját zsírján pirítjuk. A hagymát és a paprikát nagy darabokra vágjuk majd hozzáadjuk a baconszalonnához. Fedő alatt hagyjuk puhulni. A cukkinit ujjnyi karikákra vágjuk majd hozzáadjuk és újra lefedjük. A gombát szeletekre vágva hozzáadjuk. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és a provence-i fűszerkeverékkel.
A húst kockára vágjuk, majd hozzáadjuk, amikor már a zöldségek majdnem kész vannak. Fedő nélkül főzzük tovább, hogy elfőlje a levét.
Az elkészült húst és zöldségeket párolt rizzsel tálaljuk.

 

Ünnepi Íz-Lelő – Ozsgyáni Mihállyal

Baconbe tekert sajtos sertéscomb
lencsesalátával

 

Hozzávalók

1 kg sertéscomb
baconszalonna
3 tojás
lisz
reszelt sajt
250g lencse
1 fej jégsaláta
2 fej lilahagyma
1 narancs
1 citrom
balzsamecet
méz

Elkészítés

Baconszalonnával kibélelünk egy őzgerinc formát úgy, hogy a végek túllógjanak rajta. A húst csíkokra várjuk, tojással és sajttal “panírozzuk” és a baconnel kibélelt formába tesszük, rétegezzük. Amikor a forma megtelt, a baconszalonnák végeit visszahajtjuk a tetejére. 150-160 fokon pirosra sütjük.

A lencsét egy éjszakán át áztatjuk majd roppanósra őzzük. A lilahagymákat apróra, a jégsalátát csíkokra vágjuk. A narancsot megpucoljuk, a gerezdjeit lehártyázzuk majd kockákra vágjuk. Ha a lencse kifőtt, összekeverjük az összetevőket. 

A balzsamecetből, mézből és citromléből öntetet készítünk a salátához, mellyel meglocsoljuk azt. Tálalás előtt a salátát hűtőben állni hagyjuk.

 

Farsangi Íz-Lelő – Kónya Ágnessel

Farsangi Fánk

 

Hozzávalók

500 g liszt
3 tojás sárgája
5 dkg élesztő
2,5 dl tej
5 evőkanál porcukor
0,5 dl rum
10dkg olvasztott vaj
1 kiskanál só

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A tojás sárgáját kikeverjük a porcukorral. A liszt egy részéhez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és készítünk belőle kovászt. Ezt követően hozzáadjuk a tojás sárgáját, valamint az olvasztott vajat, a sót és a rumot. A fennmaradó lisztet jól elkeverjük a masszában és összedolgozzuk.

Kelesztés után kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk. A kiszaggatott tésztát kelni hagyjuk.

 Forró olajban kb. 1 percig sütjük lefedett edényben, majd megfordítjuk.

Porcukorral és lekvárral tálaljuk.

 

Share This